четвер, 7 квітня 2016 р.

Як, куди і скільки їздять шепетівчани міжміськими поїздами

 Переважна більшість шепетівчан користується залізничним транспортом. Для Шепетівки це один із найзручніших способів подорожувати Україною і за її межі. Залізнична станція Шепетівка - один із найвідоміших фактів про наше місто, транспортні ворота та один із найбільших платників податків до місцевого бюджету.
Все ж за повідомленнями Укрзалізниці, пасажирські перевезення є збитковими, а на думку пасажирів - якість перевезень не відповідає її якості. Це підтверджують і слова Міністра інфраструктури, доходи від пасажирських перевезень Укрзалізниці у 2015 склали всього 251 млн. грн, проти сумарних 7,4 млрд. грн.
Раніше я писав про планування та відміну поїздів, зокрема, Івано-Франківськ - Шепетівка та вплив кожного з нас на даний процес .

На основі даних операцій з квитками в пасажирських поїздах за 2014 та дев'ять місяців 2015 року, які команда ресурсу Тексти отримала з Міністерства інфраструктури, був створений ресурс, що дає можливість проаналізувати пасажиропотік Укрзалізниці по станціям. В даній статті розглянемо пасажиропотік швидких та пасажирських поїздів по станції Шепетівка та деяких станції залізничного вузла Шепетівка.

Скільки шепетівчан подорожує на поїздах?

За інформацією веб-сервісу, станція Шепетівка обслуговує 898 пасажирів на добу, Здолбунів - 559, Козятин-1 - 1247 пасажирів. Сусідні Славута та Полонне обслуговують по 454 та 187 пасажирів на добу відповідно. Статистику пасажиропотоку по іншим станціям Шепетівського району можна переглянути на зображенні карти.

Кількість пасажирів в швидких та пасажирських поїздах, осіб/добу

Популярні напрямки

Найбільш популярним напрямком є місто Київ. Так за 2014 рік з Шепетівки в Київ відправилось 59944 пасажира, у зворотному напрямку - 65654. Другим за популярністю є місто Рівне із 19328 пасажирів у напрямку туди та 19505 у зворотному. Третьою найбільш популярною станцією шепетівчан є місто Львів із кількістю 14192 поїздок туди та 12340 назад. Четверту позицію за популярністю подорожей займає місто Харків (туди - 10013, назад - 10248). В п'ятірку найбільш популярних напрямків також входить місто Одеса з середньою кількістю пасажирів 5927 осіб.

До числа найбільш населених маршрутів входять станції Козятин, Бердичів, Івано-Франківськ, Здолбунів, Луцьк, Новоград-Волинський, Фастів, Коростень, Ковель.
Найбільш популярні напрями поїздок зі станції Шепетівка

Час ПІК

Найбільша кількість пасажирів прибуває та відбуває зі станції між 15 та 18 годиною та складає більше 100 осіб, найменше - о 9-10 годині. В нічні години більшість виїжджає з міста (о 0-5 годині на станцію прибувають потяги на Київ, Львів, які є найбільш популярними напрямками).
Кількість пасажирів, що обслуговує станція по годинам

Коли ви зазвичай купуєте квиток на поїзд?

Аналіз даних від Укрзалізниці показав, що 25% пасажирів квитки купує в останні години до відправлення, а більше половини квитків поїздів розкуповують за останні 72 години до відправлення, ріст активності спостерігається за один тиждень до відправлення. Тобто подорожі українці планують в останній момент, як і багато чого іншого в житті.
За скільки днів до поїздки пасажири УЗ купують квитки

Плацкарт - вагон року

Серед найбільш популярних пасажирських вагонів першість займає плацкарт. За 2014 рік Укрзалізницею було продано більше 20 мільйонів плацкартних місць. Однак, більш дохідними є купейні місця, які дорожчі і менш популярні серед населення, однак серед пасажирських вагонів приносять найбільший дохід для перевізника.
Кількість пасажирів в розрізі по класам перевезень
На жаль, серед представлених даних, відсутня статистика про приміські перевезення, адже на якість останніх в українців також багато нарікань. До сьогодні приміське сполучення для багатьох українців залишається основним видом транспорту, яким вони користуються в подорожах на роботу, ринок, родичів тощо. Побажаємо, щоб рівень комфорту вагонів українських залізниць зростав, як і доходи громадян.

Котенко Павло


Немає коментарів:

Дописати коментар