середу, 14 грудня 2016 р.

Прозорро в Шепетівці: підтверджена економія та ефективність

6 жовтня було прийнято рішення про встановлення нижнього порогу для обов’язкового проведення допорогових закупівель виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Шепетівської міської ради на товари і послуги в розмірі від 50000 грн..
Пройшло лише два місяці з дати впровадження допорогових електронних закупівель в Шепетівці, проте комунальні заклади піднімають питання про необхідність відміни цих зобов’язань та пропонують застосовувати електронний майданчик для закупівель лише на «рекомендованому» рівні. 
Проаналізувавши кількісні дані результатів впровадження електронних публічних закупівель в установах міста Шепетівки можна впевнено стверджувати про їх доцільність та необхідність. Всього за кілька місяців установи міста заощадили близько 100 тисяч гривень. Заощаджені кошти можна використовувати для реалізації програм розвитку міста, підтримку незахищених верств населення, підвищення рівня надання послуг населенню. 
Пропонуємо огляд результатів електронних публічних допорогових закупівель установами міста Шепетівки.

Аналіз даних показав, що більшість комунальних установ міської ради навіть не зареєстровані на майданчику Прозорро. Всього зареєстровано (організовували тендерні процедури) 17 організацій міста Шепетівка, лише п’ять із них відносяться до юрисдикції міської ради: виконком, ШРЕП, школа-інтернат, водоканал та гімназія, інші – районного або обласного, іншого підпорядкування.
Структура зареєстрованих організатори публічних закупівель Шепетівки
Розглянемо виключно допорогові закупівлі (вартість товарів/послуг менша 200000 грн., робіт – менше 1,5 млн.грн).
За період серпень-грудень 2016 року завершився 31 електронний тендер з очікуваною вартістю (вартість на яку розраховував організатор) 1 645 138 грн., по даних тендерам були підписані контракти на суму 1 551 422 грн. Різниця між сумою завершених тендерів та підписаних контрактів установами міста Шепетівка складає 93 716 грн., що можна вважати заощадженими публічними коштами. В середньому економія на одну публічну закупівлю склала  3023 грн..
Економія коштів при використанні онлайн майданчика Прозорро
Зокрема 8 тендерів установ, підпорядкованих міській раді, завершені і за два місяці було заощаджено 26463 грн. міського бюджету. 19363 грн. на проведених тендерах заощадила міська рада та 7100 грн. – ШРЕП. В середньому економія склала 3307 грн. на один тендер.
Іншими установами-організаторами тендерів на Прозорро було завершено 23 процедури. Різниця між запланованими витратами 664 411 грн. та сумою підписаних контрактів 597 157 грн. склала 67 253 грн. В середньому економія склала 2924 грн. на один тендер.


У підготовці матеріалу використані дані аналітичного порталу http://bi.prozorro.org/

Немає коментарів:

Дописати коментар