неділю, 4 грудня 2016 р.

Місто допоможе облаштувати дитячий майданчик та ваш будинок!

"Один в полі не воїн"
З метою розвитку участі громадян у благоустрої міста Шепетівка депутатами була затверджена програма підтримки громадських ініціатив у сфері благоустрою та ЖКГ. Громадяни вже у 2017 році можуть отримати співфінансування до 25% від вартості проекту за рахунок коштів міського бюджету.

У серпні депутати Шепетівської міської ради прийняли рішення «Про програму підтримки громадських ініціатив органів самоорганізації населення міста Шепетівка у сфері житлово-комунального господарства та благоустрою територій на 2017-2019 роки». 

Програма передбачає співфінансування громадських проектів в обсязі до 25% кошторисної вартості проектів на реалізацію заходів у сфері житлово-комунального господарства та благоустрою територій, здійснення статутної діяльності органів самоорганізації населення у цій сфері.

Для отримання фінансування необхідно виготовити проектно-кошторисну документацію та експертний звіт його розгляду; а також необхідно, щоб видатки на ініціативу були внесені до статтей витрат бюджету міста у відповідному році. 

Прикладами реалізованих проектів шепетівчан для реалізації заходів у сфері благоустрою та ЖКГ є побудований газогін на «Шанхаї»; нещодавно жителі мікрорайону «Сонячний» об’єднались в громадську організацію для вирішення спільних питань, а також численні об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які самостійно вирішують, як використовувати кошти на утримання будинку.

В Україні діє Урядова програма з енергоефективності для ОСББ, яка передбачає компенсацію кредитів на заходи з енергозбереження від 40 до 70%.

Шепетівчани можуть отримати до 95% компенсації витрат на енергозбереження!


Для ОСББ програма підтримки громадських проектів у сфері ЖКГ міста Шепетівка спільно з державною програмою з підтримки заходів з енергоефективності може дати можливість покрити витрати на впровадження проекту за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів від 65 до 95%:
1. Для ОСББ в Урядовій програмі з енергоефективності передбачено 40%-ве відшкодування витрат. Якщо до складу ОСББ входять субсидіанти, то сума відшкодування більша – у межах від 40% до 70%.
2. 25% покриває міський бюджет за рахунок Програми підтримки.


Відсоток відшкодування урядом кредиту залежить від наявності субсидії у жителів будинку. Якщо у будинку є значна частка отримувачів субсидії, які не в змозі інвестувати в загальнобудинкові заходи з енергозбереження, то до 70% за них це зробить держава, а 25% - місто, субсидіанту залишиться оплатити 5% від вартості.

Компенсація витрат на енергозбереження для ОСББ урядомОтримати фінансування в рамках урядової програми можна, оформивши кредит в одному з державних банків: Ощадбанк та Укргазбанк. При оформленні кредиту відсутні будь які страхові або комісійні платежі. Погасити кредит можна достроково. Подробиці щодо отримання кредиту на заходи з енергозбереження та участі в Урядовій програмі можна отримати у відділеннях державних банків.

В шепетівському відділенні Укргазбанку нам повідомили, що кредити на заходи з енергозбереження були популярними серед населення міста для індивідуальних енергозберігаючих заходів під час дії програми. Серед ОСББ міста кредит на енергоефективні заходи взяло лише кілька об’єднань. 

Для інших громадських організацій, які мають ідеї для реалізації у сфері благоустрою та ЖКГ міста є можливість залучити додаткове фінансування через гранти, програми розвитку міської урбаністики, участь у конкурсах на фінансування від благодійних фондів тощо.

Завантажити повний текст Програми підтримки громадських ініціатив органів самоорганізації населення міста Шепетівка у сфері житлово-комунального господарства та благоустрою територій на 2017-2019 роки» можна з сайту Шепетівської міської ради тут.

Надіємось, що прийнята програма сприятиме розвитку активності громадськості міста у заходах з благоустрою!

Котенко Павло

Немає коментарів:

Дописати коментар